Annonce

Annonce

Wraphø indpakket i plastik

Det er bl.a. folie fra wrap, der ender som plastikaffald i landbruget. Et miljøprojekt peger på, at det er en barriere for mere genanvendelse, at det er svært at holde plastikaffaldet rent. Foto: Colourbox

Landbruget skal genanvende mere plast

Der er stort potentiale for at genanvende mere plast i landbruget, da kun en fjerdedel bliver sorteret i dag. Et nyt miljøprojekt skal hjælpe erhvervet med at opfylde ambitionerne.

I dag indsamles og genanvendes cirka en fjerdedel af den plastik, der smides ud i landbruget. Dermed er der endnu et uforløst potentiale og et stykke vej til regeringens målsætninger for branchen.

I 2025 skal halvdelen af al plastik nemlig udsorteres til genanvendelse, og i 2030 skal 80 pct. genanvendes ifølge regeringens ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse, og samtidig udgives en publikation fra et miljøprojekt, der bl.a. identificerer potentialer og barrierer for genanvendelsesløsninger samt beskriver en række forslag til, hvordan genanvendelsen af plastikaffald hos landbrug og gartnerier kan øges.

Landbruget producerer i alt ca. 21.000 tons plastikaffald om året. Det er bl.a. fra overdækning af ensilage, wrapfolie, bindegarn til halm, dunke og big bags til såsæd og foderstoffer.

Der er netop et uudnyttet potentiale i at sortere big bags til genanvendelse ifølge miljøprojektet. De brancheaktører, som har bidraget til projektet, mener, at big bags er nemme at udsortere som fraktion, og at de sjældent er beskidte på samme måde som meget andet plast i landbruget. Dog er der hos flere brugere uklarhed om, hvordan de kan afleveres sorteret, og om det kræver manuel adskillelse af inderposen fra nylon-ydersiden, der består af forskellige plasttyper.

Derfor er en af anbefalingerne fra rådgivningsvirksomheden Niras, der har udarbejdet projektet i samarbejde med det Nationale Plastikcenter i Miljøstyrelsen, at repræsentanter fra branchen går i dialog med plastikproducenterne om at designe emballage, som er bedre egnet til genanvendelse.

Plastaffaldet skal være rent

En anden udfordring er, at der generelt stilles krav fra genvindingsvirksomhederne til, at f.eks. folie skal være ren og fri for større mængder organisk materiale, sten, sand og jord. Det kan være svært at håndtere i praksis, hvis folien har været anvendt til overdækning af bl.a. ensilage.

Det påvirker også omkostningerne ved genanvendelsen, hvis plastikken er beskidt.

'Hvis genindvindingsvirksomhederne skal vaske plastikken, inden det kan afsættes til oparbejdningsvirksomhederne, er det ikke økonomisk rentabelt at modtage plastikken til genanvendelse. Derfor er det vigtigt, at plastikken er så ren som muligt, så den umiddelbart kan afsættes til oparbejdning,' står der bl.a. i publikationen.

Derfor opfordrer projektet til udvikling af fælles løsninger i forhold til at gøre plastikken ren, herunder overdækning af plastikaffaldet, så det er rent og tørt.

Miljøstyrelsen har desuden indgået et sektorsamarbejde med landbruget for at fremme cirkulær brug af plastik. De skal samarbejde om at blive bedre til at udsortere og udnytte plastik fra landbrug og gartnerier.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud